Implantat

Jesper började med implantat 1994 med en utbildning i implantatprotetik. Jesper genomgår fortlöpande vidareutbildningar i olika kurser för att alltid hålla sig uppdaterad inom ämnet.  År 2007 började Jesper själv med kirurgin för att sätta implantat här på kliniken. Han blev då upplärd av Erik Lennartsson och Mattias Michelin som är två av de ledande i Sverige inom implantatkirurgi.


Tandimplantat är en titanskruv som skruvas ner i käkbenet. Implantatet blir som en konstgjord tandrot och när implantatet läkt in i benet skruvas krondelen fast. Efter operationen ska implantatet läka ca 2-3 månader innan man kan belasta skruven och sätta dit en krona eller bro. Om det behövs så kallad benersättning blir läknings perioden 6-9 månader.  Hela behandlingen utförs på vår klinik av Tandläkare Jesper Larsson, från förberedande undersökning till nya fasta tänder.

Benuppbyggnad

Om benet där implantatskruven ska fästas inte är tillräckligt brett eller högt kan det komma att behövas benersättning. Detta är ett protein som blir till ben för att implantatet ska få bentäckning, läknings perioden att bli mellan 6-9 månader.

Inför operation

Undersökning med röntgenbilder görs innan operation för att fastställa att behandlingen kan genomföras. Det är mycket viktigt att vi har en uppdaterad hälsodeklaration inför operationen, det görs vid undersökningen.

Operationsdagen

När ni blivit bedövade och gurglat munnen med Paroex som minskar bakterier i munhålan, går vi in i operationsrummet. Vi kommer tvätta runt din mun med alkohol och ni bör därför inte bära kosmetika. Därefter kommer vi att täcka er med en steril operationsduk. Duken har två viktiga syften: Se till att bakterier inte kommer från era kläder och händer in i operationsområdet samt att skydda era ögon. Om man önskar finns lugnande att få innan operationen. Längden på operationen varierar beroende på hur många skruvar som sätts och hur omfattande den är men runt ca 1,5 till 2 timmar. Är ni protesbärare ber vi er att inte använda någon form av protesklister samma dag som operationen.

Efter operation

När ni blivit opererad i munhålan kan ni själva göra en hel del för att läkningen ska bli så komplikationsfri som möjligt.

Mat och dryck efter ingreppet

Ät eller drick inte på minst 3 timmar, skölj helst inte munnen med vatten under denna tid. Kyl gärna kinden utanför operationsområdet i ca 20 minuter efter du har kommit hem för att minska eventuellt svullnad. Under det första dygnet är det bra med flytande eller halvfast mat som är kall. Ta det lugnt det första timmarna efter ingreppet, bl.a. för att minska risken för blödningar i såret.  Undvik tungt arbete och kraftig fysisk ansträngning de första dagarna.