Fyllning, krona & bro

Fyllning

Idag gör vi fyllningar med komposit, en plast. Det finns olika anledningar till varför en fyllning behövs göras: Ett hål som orsakas av karies, dålig emalj eller djupa fåror i tuggytan. Får man karies i en tand tas den skadade delen med karies bort och ersätts av komposit som blir en ny del av tanden. Ibland går fyllningar sönder, oftast på grund av överbelastning när man gnisslar eller pressar tänder på nätterna. Det går att göra om eller komplettera den skadade fyllningen. Om en tand blivit lagad flera gånger händer det att den till slut inte går att laga mer och då byts fyllningen ut till en krona i porslin.

Krona


Tanden som inte går att laga mer formas till så att en ny porslinskrona kan ersätta tanden. När Tanden formats inför den nya kronan tar vi ett digitalt avtryck med vår 3D scanner. Det digitala avtrycket skickas till tandtekniska laboratoriet Westdent, ett av Sveriges ledande labb sedan 1964.  Sen sätts kronan fast och du har nu en ny porslinskrona som både ser och känns naturlig. Tack vare det digitala avtrycket fås en otrolig passform.

Bro

Om man har en tandlucka kan man få en ny tand i luckan med en bro, som är flera kronor som sitter ihop. Det går till på samma sätt som när en krona görs men på fler tänder.