Bettskena
En majoritet av alla människor gnisslar och pressar tänder, vi kallar det bruxism. Vissa gör det på nätterna, ett fåtal gör det även på dagarna. En överbelastning kan ge symptom som huvud och muskelvärk, ömhet i tänderna och käkleder, svårighet att gapa eller stänga munnen, käkledsljud eller låsningar. Tandhalsar kan blottas, tänder slits ner och lagningar går sönder.
Men det allra vanligaste är att man inte känner av eller vet att man gnisslar tänder. Jesper kan se på dina tänder om du gnisslar/pressar och rekommenderar då om en bettskena är aktuellt för dig.
Bettskenan – oftast de mest effektiva skyddet
En bettskena är en individuellt tillverkad mjuk plastskena som passar över just dina tänder och som används på nätterna. Istället för att dina tänder pressas och gnisslar mot varandra tar bettskenan belastningen. Slitaget på tänder, lagningar och kronor minskar rejält eftersom skenan slits istället för tänderna.
Ibland räcker det inte med en mjuk bettskena. Exempelvis om du biter (gnisslar) för hårt, har uttalade käkledsproblem eller har sönder en mjuk bettskena genom att gnissla igenom den. Då rekommenderar vi en hård bettskena.
Så går det till:
Vi tillverkar själva alla våra bettskenor på kliniken. Vi börjar med ett avtryck av tänderna och framställer en modell av dina tänder. På gipsmodellen framställs en mjuk bettskena som passar ju dig och dina tänder. Du får med dig modellen hem. Om du tappar bort bettskenan eller den går sönder kan vi använda samma modell för att göra en ny bettskena till kostnad av halva priset. Vi rekommenderar att börja med att ha i skenan ca 30 min om dagen i ca 1 vecka för att träna. Munnen producerar mer saliv om man har något är i munnen så att öva är ingen dum idé. Bettskenan sätts in efter att du borstat och flossat tänderna precis innan du går och lägger dig. Skölj alltid bettskenan med vatten innan du sätter in den. På morgonen sköljer du av bettskenan och kan borta med en mjuk tandborste. Du får med en ask som du förvarar bettskenan i under dagen.